Védjük meg a gödi golfpályá

Védjük meg a gödi golfpályá

Védjük meg gödi golfpályát

2021. szeptember 09. - gödigolfpalyaert

Göd elveszíti kertváros jellegét?!

 

Még 2019-ben, de már Balogh Csaba polgármestersége idején megvásárolta a volt Pólus Hotelt a Cordys Palace Kft., Miskolcról.

A Kft. egyik tulajdonosa az a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft, amelynek tulajdonosa és ügyvezetője a kormányzati körökben igen jól mozgó Plachy László, aki egyben a Cordys Palace ügyvezetője is.

A Plachy érdekeltségébe tartozó cégek eddig közel 4,5 milliárd forint állami támogatást kaptak az elmúlt években.

Plachy neve egy borsodi, szintén földszerzési akcióban tűnt fel, a 444.hu szerint - kihasználva az erős állami hátteret - 1000 hektárnyi földet akartak megvenni napelem park létesítéséhez. Ez több, mint 10 Samsung-nyi terület.

2021 nyarán a Cordys Palace Kft. megszerezte a golfpálya egy részének és a Pólus Hotel melletti erdős területnek a vételi jogát is. Mindkét terület Göd Város Önkormányzatáé… még.

A volt Pólus Hotel melletti erdős terület a 6322/6 hrsz.-ú ingatlan, amely közel 2,5 hektár, amin ma kápolna, istálló és a TESZ által használt gazdasági épület található. A terület egy része védett láp.

A másik terület a golfpálya északi oldalán található 6324/1 hrsz.-ú ingatlan. Ez természetben a teniszpályák mögötti területet jelenti. A terület 2009 óta országosan védett láp.

A Cordys Palace Kft. által megvett hotel területe Üdülő Övezet 1 (Üü1) besorolású, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló törvény szerint csak „üdülési célú tartózkodásra alkalmas.”, Göd Város hatályos Helyi Építési Szabályzata szerint pedig kizárólag a következők építhetőek rá:

a) üdülőépületek,

b) sportépítmények,

c) kereskedelmi, vendéglátó, kulturális, oktatási épületek,

d) szálláshely szolgáltató épületek.

e) Igazgatási vagy egyéb irodaépület.

 

Tehát nem alakítható ki rajta luxus nyugdíjas otthon, sem magánkórház a Cordys mégis luxus nyugdíjas otthonként reklámozza a beruházását.

A Cordys Palace Kft. nevében Plachy László 2021. augusztus 25-én a következő ajánlatot küldte Balogh Csabának:

 

A 6322/2 (Hotel) illetve a 6324/1 (golfpálya) hrsz.-ú ingatlanokra a következő beépíthetőségi paraméterek engedélyezését kérte:

  • a megengedett maximális beépíthetőség 25%-ra emelkedjen

  • beépítési mód: szabadonálló

  • kialakítható legkisebb telek: 10.000 nm

  • megengedett szintterületi mutató: 0,8m2/m²

  • legnagyobb terepszintalatti beépíthetőség: 20%

  • zöldterület aránya: 40%

  • legnagyobb épület magasság: 15,5m

  • Vi-2 intézményi terület építési övezetté alakítása

 

Ezekért cserébe a Cordys Palace lemond a 6322/2 ingatlanra vonatkozó 2021. szeptember 30-án amúgy is lejáró vételi jogáról, bár nem tudni, akkor miért kéri annak is az átminősítését. (?!)

Balogh Csaba polgármester mindenféle ellenkezés nélkül a Cordys Palace kérelmét egy az egyben határozati javaslatba foglalta és előterjesztette, hogy megszavaztassa a képviselő-testülettel. Balogh mindezt egy nappal a Cordys levele után tette, úgy látszik, sürgős volt az ügy a polgármesternek.

De nézzük, mit is jelentene a Cordys által kért és Balogh Csaba polgármester által befogadott, támogatott és előterjesztett módosítás Gödre nézve a 2 érintett telekre vetítve:

 

Maximális beépíthetőség 25%-ra emelése:

  • 6322/2 most 20%, azaz Balogh javaslatára és előterjesztésére a beépíthetőség: 4000 nm-re nőne

  • 6324/1 most 10%, azaz Balogh javaslatára és előterjesztésére a beépíthetőség: 3000 nm-re nőne

Kialakítható legkisebb telek: 10.000 nm

  • 6322/2 most egy telek, a változással két telekre bontható, mert véletlenül pont 20ezer m2

  • 6324/1 most egy telek, nem érintené a változás

Megengedett szintterületi mutató: 0,8m2/m²

  • 6322/2 jelenleg 0,6 m2/m2, azaz Balogh javaslatára 16000 nm-es ingatlan lenne építhető a telekre, ez csak a felszín feletti, a felszín alatt építkezés nem számít bele

  • 6324/1 jelenleg 0,1 m2/m², azaz Balogh a golf pályára egy 9600 nm-es ingatlant is engedélyezne

Legnagyobb terepszintalatti beépíthetőség: 20%

  • 6322/2 jelenleg is ennyi, ez nem változna

  • 6324/1 jelenleg 0, hiszen védett láp, Balogh javaslata alapján viszont a golf pályán engedélyezne egy 2500 nm-es felszín alatti pincét/mélygarázst/bármit.

Zöld terület aránya: 40%

  • 6322/2 jelenleg 50%, azaz Balogh javaslatára és előterjesztésére 2000 nm-el csökkenne a minimális zöld terület aránya

  • 6324/1 jelenleg 90%. azaz javaslatára és előterjesztésére 6000 nm-el csökkenne a zöld terület a golf pályán

Legnagyobb épület magasság: 15,5 méter

  • 6322/2 jelenleg 7,5 méter, azaz Balogh javaslatára és előterjesztésére duplájára emelkedhetne az épületek magassága. 6 szintes épületek épülhetnének.

  • 6324/1 jelenleg 4,6 méter, azaz Balogh javaslatára és előterjesztésére 3,5 szeresére emelné az épületek maximális magasságát. 6 szintes épületeket építtetne a golf pályára.

 

A Balogh Csaba vezette Göd már elvesztette a város ipari parkját, azaz Göd területének ötödét, erről még akár el is hihetnénk azt a kommunikációt, hogy a kormány bosszúja a gödiek szavazása miatt.

De most zöld területek és védett lápok beépítésének élére állt Balogh Csaba, itt már nem hivatkozhat külső erőkre, ez egyedül az ő terve: Épüljön 6 emeletes giga ingatlan a golfpálya védett lápjának helyére, épüljön még 4 ezer négyzetméteres alapterületű épület a Pólus Hotel mellé. Balogh ezt úgy akarta átverni a képviselő-testületen, hogy egy nem is létező HÉSZ kategóriába sorolta volna a két területet. A Cordys jó kormányzati kapcsolatai miatt feltehetőleg nem lenne különösebb akadálya a védett láp védettségének megszüntetésének. Pár éve Dunakeszin már be akartak építeni egy tőzeglápos területet, a civilek és környezetvédők közös kiállása mentette meg.

Plachy és Balogh terve szerencsére még nem kapott képviselő-testületi támogatást.

 

Hlavács Judit alpolgármester asszony a napokban már a kertvárosi jelleg megőrzéséről posztolt, amihez csatlakozott Fülöp Zoltán LMP-s volt alpolgármester is.

 

Az alpolgármester asszony így fogalmazott:

Pontosan még nem tudjuk, milyen lehetőségeink vannak, de a képviselő-testület azzal bízta meg a főépítészt, hogy dolgozzon ki egy olyan átfogó HÉSZ-módosítást, amely valamiképpen megakadályozza, hogy többlakásos társasházak nőjenek ki a régi kis épületek helyén, a nagy telkeket megosztva pedig olyan beépítések keletkezzenek, ahol már egyáltalán nem is férnek el fák a kertekben. A kötelező zöldfelület megnövelésével, a településképi rendelet módosításával is lehet kezdeni valamit, de ez is hosszú folyamat a törvényi szabályozások miatt.”

 

Tehát Balogh-gal szemben nem támogatja sem a telkek megosztását, sem a zöldterületek csökkentését, sem a beépíthetőség növelését, főleg nem a polgármester által tervezett drasztikus mértékben nem, talán azért mert Hlavács Judit születése óta gödi, és feltehetőleg Gödön is szándékozik lakni a jövőben is, nem úgy, mint Balogh Csaba, aki csupán néhány éve jött Gödre, bár, barátai szerint, azonnal polgármester akart lenni, amint betette a lábát a városba.

Fülöp Zoltán már kiállt Hlavács Judit mellett. Reméljük, a két érintett körzet képviselője, Lőrincz László és Pintér György is a gödiek érdekét nézve, nem engedélyezi a beépíthetőség növelését és a területek átminősítését.


Érdekes, hogy a Samsung-gal szemben mindig aktív és hangos Göd-Ért Egyesület még nem kezdett akciózni a zöld területek védelme érdekében. Egy védett láp beépítése smafu??? Bezzeg, ha a Samsung területéről esővíz folyik a mezőkre, ők az elsők, akik videóriportot készítenek, feljelentenek és petíciót indítanak.

A jelenleg zajló előválasztási csatározások közepette fontosnak tartjuk, hogy a leendő ellenzéki jelöltek nyilatkozzanak a fenti ügyről. Korábban minden jelölt hitet tett a beépítések korlátozása és a zöld területek védelmének fontossága mellett.

A következő nyílt levelet küldtük meg az ellenzéki jelölteknek:

 

Tisztelt képviselő-jelölt úr!

 

Göd városa már most is túlzsúfolt. Az elmúlt egy évben 5%-kal nőtt a város lakossága, amit az infrastruktúra nem követett le. Oktatási intézményeink túlterheltek, Göd a környező településekhez képest elmaradt a fejlődésben. Egyre kevesebb a zöldterület, és egyre nagyobb az ipari park. A helyi képviselők sorra tesznek nyilatkozatot a kertvárosias jelleg megőrzése érdekében.

 

Azonban egy beruházó óriási épületeket húzna fel Göd közepén, az általa kiszemelt egyik terület a golfpályán lenne. Az országosan védett láp helyén szándékozik egy, akár hatszintes épületet felépíteni. Sajnos ebben támogatókra is lelt.

 

Kérjük, hogy mint a körzet lehetséges országgyűlési képviselője, támogassa a gödieket, támogassa a zöld területeink megőrzését! Ön, mint a helyi ellenzék vezető politikusa, álljon ki a beépítés ellen, nyilatkozzon, hogy nem támogat további beépítést a zöld területek kárára sem Gödön, sem a térség más településein!

 

Kérjük, hogy ezen célok érdekében kérje erre a támogató pártokat, és a helyi politikusokat is!

 

Köszönettel:

Civilek Gödért

 

Az előválasztás után Tuzson Bence országgyűlési-képviselő úrnak is megküldjük levelünket, az előválasztás alatt nem szeretnénk, hogy politikai vita legyen ebből a fontos ügyből.

 

Nem adjuk Gödöt!

A bejegyzés trackback címe:

https://godigolfpalyaert.blog.hu/api/trackback/id/tr616684102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zFuly 2021.09.11. 11:10:50

Kedves "Civilek Gödért"!
Mivel személyesen is megszólítottak válaszolnék - de egyelőre nincs kinek.
Írásukban számos pontatlanság van.

Az elérhetőségeim ismertek, kérem, keressenek meg.
Üdvözlettel
Fülöp Zoltán

Plachy László 2021.09.19. 18:15:40

Tisztelt “Civilek Gödért”!
Névvel vállalom magam mint mindíg! És szívesen állok, állunk a lakosság elé! Mert ennek az írásnak a nagyrésze szándékosan elferdített hazugsàg, szànalmas politikai színjáték mint úgy alapvetően a Gödi politika! Beszéltem jó pár helyi lakossal már az elmúlt időben, eddig mindenki örült hogy végre jobb sora lesz az épületnek… ezúton üzenem hogy szemèlyesen àllok rendelkezésre annak akit erdekel a valósàg! Üdv.: Plachy László!
süti beállítások módosítása